zaterdag, maart 2, 2024

Bedrijfspand in Nieuwerkerk aan den IJssel op last van burgemeester gesloten

Het bedrijfspand aan de Albert van ’t Hartweg in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt gesloten voor een duur van een jaar. Dit heeft burgemeester Han Weber maandag 24 oktober besloten, nadat er eerder deze maand een groot drugslab werd opgerold.

In de vroege uurtjes van 18 oktober maakten zwaarbewapende agenten zich gereed voor een inval. Een ‘melding’ zal de agenten leiden naar een groot functionerend cocaïnelaboratorium.

Cocaïnewasserij

Bij de inval troffen agenten een drugslab aan. Specifieker: een cocaïnewasserij. Door middel van een chemisch proces wordt dan verstopte cocaïne uit cacao gehaald.

Bij het proces worden gevaarlijke chemicaliën in grote hoeveelheden gebruikt. Vanwege de chemische dampen in het pand, kwam ook de brandweer assisteren tijdens de inval.

In het bedrijfspand werden verschillende goederen aangetroffen die gebruikt werden voor de drugsproductie. Naast de harddrugs zelf, werden bijvoorbeeld middelen aangetroffen voor het heimelijk transporteren van drugs, persen om cocaïneblokken te produceren en ook zakken met hennep (wiet).

“Enorm geschrokken”

Burgemeester Weber reageert geschokt: “Ik ben enorm geschrokken van de vondst van dit drugslab. Naast de vondst van grote hoeveelheden hard- en softdrugs, is de omgeving hier ook ernstig in gevaar gebracht. Niet alleen door het feit dat de georganiseerde drugshandel geweld met zich mee brengt met grote risico’s voor de openbare orde en veiligheid. Maar ook door de aanwezigheid van grote hoeveelheden gevaarlijke chemicaliën, die zonder enige vorm van veiligheidsmaatregelen werden opgeslagen in een bedrijfspand in een woonomgeving. Chemicaliën die zeer brandbaar en explosief zijn en waarmee personen ondeskundig aan de gang zijn gegaan in een daarvoor zeer ongeschikte omgeving. Ik neem dit dan ook hoog op”.

Als reactie op de vondst heeft de burgemeester besloten over te gaan naar een zogeheten ‘bestuurlijke sluiting’. Het pand wordt verzegeld en mag niet worden gebruikt. Er wordt op gehandhaafd dat niemand toegang verkrijgt tot het pand. Het doel hiervan is “om de gang naar het pand en de bekendheid hiervan binnen het criminele drugscircuit te doorbreken”, aldus de gemeente.

“Het bestuurlijk optreden vanuit mijn kant is een herstelsanctie en is niet bedoeld als straf. Het is aan de politie en het Openbaar Ministerie om het strafrechtelijk onderzoek hier voort te zetten. Gezamenlijk maken we in Zuidplas een vuist tegen dergelijke ondermijnende criminaliteit. Met de sluiting van het bedrijfspand wil ik de rust in de omgeving herstellen en de openbare orde en rechtsorde handhaven. Drugsactiviteiten tasten de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid ernstig aan”, aldus burgemeester Han Weber.

Het pand wordt voor een duur van twaalf maanden gesloten.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -spot_img

Meest gelezen