maandag, mei 27, 2024

Hoogheemraadschap raadt eten lokale vis af: “overal PFAS-stoffen in het water”

Vrijwel overal in de regio zitten PFAS-stoffen in het water. Dit concludeert het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard na onderzoek. Hoewel het volgens het waterschap veilig is om te zwemmen, wordt het eten van vis uit deze wateren afgeraden.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden verschillende chemische stoffen, die worden gebruikt voor de productie van verschillende voorwerpen, zoals regenkleding, pannen, verf en cosmetica. Als PFAS in het milieu terecht komt, worden de stoffen niet of nauwelijks afgebroken. De stoffen zijn ook schadelijk voor de gezondheid en kunnen kanker veroorzaken.

Recentelijk zijn er veel zorgen ontstaan rondom PFAS in het milieu. Uitzendingen van Zembla stelden dat wateren rondom Chemours ernstig vervuild waren en dat het bedrijf (en moederbedrijf DuPont) al decennialang de gezondheidsrisico’s van PFAS verborgen hielden. Recentelijk verloor het bedrijf een rechtszaak dat de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht hadden aangespannen. Dit maakt Chemours verantwoordelijk voor de uitstoot van de schadelijke stoffen en dwingt ze om dit op te ruimen.

Onderzoek door waterschap

Vanwege de algehele zorgen heeft het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard een onderzoek in het hele werkgebied uitgevoerd. Daarbij zijn 26 grote wateren en officiële zwemlocaties onderzocht op de aanwezigheid van verschillende PFAS-stoffen.

“Uit deze screening blijkt dat PFAS overal in ons werkgebied voorkomen”, zo concludeert het waterschap. De hogere concentraties zijn voornamelijk te vinden rondom de zogeheten inlaatlocaties. Dit zijn de plekken waar het waterschap water het gebied in laat stromen om het waterpeil op de juiste hoogte te houden.

Eten van vis afgeraden

Volgens het hoogheemraadschap liggen de hoeveelheden PFAS die zijn gemeten “ruim onder de tot op heden gebruikte risicogrenswaarde voor zwemmers”. Daarom zou er geen risico zijn voor zwemmers.

Het eten van vis en schaaldieren uit het gebied wordt daarentegen afgeraden. Daarvoor zijn de gemeten waarden weer te hoog. Hieraan voegt het hoogheemraadschap toe: “Wat hierbij een rol speelt, is dat PFAS-stoffen ophopen in het weefsel van levende wezens. Door deze stapeling neemt de hoeveelheid schadelijke stoffen hoger in de voedselketen toe, omdat dieren planten en andere diertjes eten waarin PFAS zitten.”

Waterschap: ‘Verbied PFAS’

Het Hoogheemraadschap heeft alle betrokken instanties geïnformeerd over het onderzoek. Daarnaast doet daarnaast de oproep om de vervuiling bij de bron aan te pakken en daarom de productie en het gebruik van PFAS volledig te verbieden.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -spot_img

Meest gelezen